Sivut

tiistai 24. elokuuta 2010

Vielä kellan

Innostuin vielä neulomaan pienemmällekin tytölle boleron samalla mallilla kuin tein isommallekin. Ainakin Matleena on kysellyt tämän boleron teko-ohjetta, joten kirjoitan tähän samalla auki vähän ohjeen tynkää. Pienemmän neidin bolero valmistui parahiksi tuoreimman kummityttömme kastajaisiin, joten kuvat on otettu näistä juhlista.


Ideana oli että molemmilla tytöillä olisi ollut yllään samanlaiset bolerot, mutta niin vaan vaatteidenkanssavehtaajaneitiiisuukkainen irtaantui bolerostaan jo kirkossa vauvan siunauksen aikana, eikä sitä sitten sen koommin suostunut laittamaan päälleen.


Eevi puolestaan onnistui repimään ompelemani kukan irti jo kotona, joten loppujen lopuksi kukkakiinnityshässäkkä oli kiinni bolerossa kahdella hakaneulalla joista ainakin toinen erottuu kuvasta. Täytynee tehdä boleroon vaikkapa narukiinnitykset, että pysyy paremmin päällä ja on turvallisempi pitäjälleen.

Malli: Oma, kuvio napattu  Epan Mine For Life -hihattimesta.
Lanka: Kamomilla- merkkistä 100% merseroitua puuvillaa ( 50g/130m)
Kulutus: 85g 
Puikot: 3 (puikkosuositus langalla 3½)

Kirjoitan ohjeen Iisan boleron mittojen ja silmukoiden mukaan, sillä se on mielestäni mitoiltaan sopusuhtaisempi ja langan ja puikkojen paksuus oli paremmin sopusoinnussa keskenään. Tästä  Eevin keltaisesta bolerosta tuli ehkä hiukkasen liian paksun ja jäykän oloinen.


Tämä Iisan boleron leveys kainalosta kainaloon mitattuna on n. 30cm., hihan sisäpituus on 15cm ja hihan ympärysmitta on n. 20cm. Arvioisin tämän olevan sopiva 92cm-110cm kokoiselle lapselle, eli 2-4 vuotiaille suunnilleen (Iisa on n.100cm pitkä hoikka 3v tyttönen).

Lankana oli SandnesGarnin Mandarin Petit (puikkosuositus 3, 27s/10cm, 50g/180m) ja puikot olivat kokoa 3.

Bolero on neulottu hihasta hihaan sukkapuikoilla, keskiosassa käytin pyöröjä. Myös magic loopilla tekeminen onnistunee. 

Luo 48s. Neulo nirkkoreunus, tässä korkeutena on 8s. Neulo pitsineulosta (kaavio Mine For Life -boleron ohjeesta) sukkapuikoilla 12cm (tai niin pitkään kuin haluat). Jatka sitten tasona ja lisää molemmille puolille 9s (kaksi kuvion mallikertaa plus yksi ylimääräinen reunasilmukka. Jos haluat bolerosta pidemmän, voit lisätä esimerkiksi 13s tai 17s). Neulo 11cm. Päättele sitten puolet silmukoista, eli tässä 33s (tässä muistaakseni neuloin niskaan vähän kaarta päättelemällä ensin 28s, seuraavalla kerroksella 4s ja sitten vielä 1s). Neulo pelkkää selkäosaa 8cm. Luo sitten uudelleen edellä päätellyt silmukat, tässä 33s (ja taas niitä voi luoda vaiheittain, esim 1s, 4s, 28s) ja jatka tasona 11cm. Päättele tason molemmissa päissä 9s (tai niin monta kuin loit keskiosaa aloittaessa). Jatka pyörönä lopuilla 48s:lla 12cm. Neulo loppuun vielä nirkkoreunus.  Ompele sivusaumat. Lopuksi poimitaan boleron pääntiestä ja helmasta silmukat ja neulotaan siihen nirkko. Iisan bolerossa poimittuja silmukoita on n. 280, mutta mielestäni reunuksessa oli silmukoita hiukkasen liikaa. Kannattaa lisätä silmukoita reunuksen "kulmaa" tehdessä, jottei reunus vedä siinä (tietysti nirkon nurjalla puolella lisätyt silmukat vastaavasti kavennetaan).


Kiinnitysmekanismina tässä bolerossa toimi kukkanen, jonka nurjalle puolelle olin ommellut hakaneulan. Tällä konstilla istuvuutta voi säätää hyvin, kun boleron liepeitä voi laittaa limittäin haluamallaan tavalla. Boleron "kulmiin" voisi ommella myös esimerkiksi nauhat, tai sitten suunnitella nappikiinnityksen.

Sitten vielä vinkki noiden sivusaumojen tekoon. Eevin boleron tein saumattomaksi: ensimmäisen sivusauman kohdalla loin ensin 9s ja neuloin seuraavan rivin niin että tulin toisen puolen lisäyskohtaan. Tässä päässä tein lisäykset poimimalla silmukoita edellä luotujen silmukoiden lenkeistä samaan tapaan kuin villasukan kärkialoituksessa poimitaan. Sitten jatkoin samaan malliin. Kun näidin silmukoiden päättelyn aika tuli boleron toisessa kainalossa, päättelin ne silmukoimalla. Ja aika siistit tuli:
Jos jotain oleennaista jäi muistiinpanoista puuttumaan, tai selitin liian epäselvästi, niin kysyä toki saa! :)


Sitten piti vielä esittelemäni sukat, jotka neuloin ihanaiselle kummitytölleni osana kastelahjaa.


Malli: Sama kuin aiemmissakin vauvasukissa. Kuvio bongattu Novitan syksy2010 sukkaohjeesta no 64.
Lanka: ihanaisen pehmoinen teeteen Poppari
Kulutus: 24g
Puikot: 3,25 (puikkosuositus langalla 5)

10513

6 kommenttia:

 1. Nätit bolerot! Jos löytyis suvusta tai tuttavapiiristä pikkuisia tyttösiä voisi tuollaisen tehdäkin. Kaikilla vain sattuu olemaan poikia :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos, kiitos ohjeesta! Perästä kuuluu, sanoi torvensoittaja! Vai miten se menikään. Kunhan tässä ehdin, niin haluan tuon tehdä, vaikka en vielä tiedä, halutaanko sille sukulaisneidilleni tuollaista. On tuo vain niin nätti bolero!

  VastaaPoista
 3. Ihana bolero, todella helppo tehdä ja oli just semmonen jonka tyttöni halus itelleen. Nopea neuloo ja kerkesin tehdä juuri ennen tytön kevätjuhlaa. Suurkiitokset sulle ihanasta ohjeesta. Muokkasin vähän tota reunaa kun tyttö halus ton nirkkoreunan tilanne ihan joustinneuletta :)

  Jos haluat nähdä tuotokseni, niin osoite on tuija5.vuodatus.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ohjeesta oli iloa! :)

   Poista