Sivut

tiistai 5. heinäkuuta 2011

Tuumaustauko

Blääh. Se tunne, kun on ensin väkrännyt iltakaupalla ykspistekaksvitosen virkkuukoukun kanssa pitsiä (siis minä, joka en edes oikeasti osaa virkata) ja sitten lopputulos on jotain muuta kuin piti. Blääh blääh blääh!

Ruutuvirkkausta olen siis värkännyt, ekaa kertaa. Aiemmin jo vähän vilauttelinkin tekelettäni. Ideana oli (ja on kai edelleenkin) virkata verho portaikon pieneen, neliön muotoiseen ikkunaan. Olin jo pidemmän aikaa etsiskellyt sopivaa mallia verhoksi, joka olisi siis tarkoitus pingoittaa joko ikkunan eteen tai lasien väliin. Kaikki valmiit mallit tuntuivat olevan enemmän tai vähemmän mummotyyliä, joten päätin suunnitella oman. Ja sitten sainkin hienon idean - kirjaimia!

Eräästä kirjailukirjasta löytyi ihania kirjainmalleja, ja niiden avulla päätin toteuttaa verhoni. Tein oikein mallitilkunkin ja mittailin, jotta tulisi sopiva leveys. Sitten piirtelin ruutupiirrosta pari iltaa ja täsmäilin tekstiä niin että se asettuisi neliön muotoon. Olin aivan innoissani projektista.

Vielä siinä vaiheessa olin haltioissani, kun teksti virkkuussa alkoi hahmottua. Sovittelin tulevaa verhoa ikkunaan ja totesin tyytyväisenä leveyden olevan täydellinen. 

Mutta. Missään vaiheessa ei tullut mieleen mitata virkkuun KORKEUTTA. Jotenkin koko ajan kuvittelin, että neliöhän siitä muodostuu, kun virkkaa yhtä monta ruutukerrosta kuin on rivejäkin... Mutta mitä vielä. Verhosta tuli siis 40cm leveä niin kuin kuuluukin, mutta korkeutta on vain niukin naukin 30cm.


Nytpä siis tuumailenkin, että mitäköhän tuohon voisi virkkailla lisukkeeksi niin, että saisin verholle pituutta kymmenisen senttiä lisää. Ei mitään mummoruusuja, vaan jotain freesimpää. Lisää tekstiä? Mitä? Jottain koukeroita kait? Ideoita otetaan kernaasti vastaan! :)


Sitten olisi muutakin tuumattavaa. Saanko esitellä, Maikin hellään huomaan kirpparilta ruhtinaalliseen 20 sentin hintaan kotiutunueet kaksi pellavavyyhtiä.


 

Mitähän 180 grammasta ohuen ohutta pellavalankaa voisi tehdä? Paljonkohan tässä on metrejä? Eikös jotkut hurjat neulo pellavasta esimerkiksi pitsiä? Ja vielä lisää kysymyksiä, voisiko näitä vyyhtejä jotenkin pestä?  Pikkuisen tunkkaiselle haisevat tuuletuksesta huolimatta. Mutta siis pellava on sellainen materiaali, josta en ole koskaan aiemmin tehnyt mitään. Mielessä on tietysti vaikka mitä villejä ideoita, mutta mitähän pellavasta noinniinku yleensä neulotaan? Saapi kertoa! :)

11 kommenttia:

  1. Kyllä kai nuo langat voi pestä. Kestäähän pellava vaikka mitä.
    Laita vaan monesta kohtaa kiinni, ettei sumppaannu.
    Jossain blogissa oli kysymys vanhan hajun poistosta ja oli saatu hyviä kokemuksia kun veden sekaan oli laitettu ruokasoodaa :)

    VastaaPoista
  2. Miten olisi jos sommittelisit tuon kirjainten keskellä olevan kuvion siihen reunaan, ruutupaperi auttaa suunnittelutyössä tai sitten jotain tähtiä tai jokin kansanomainen jatkuva kuvio esim. ässänväärä.

    VastaaPoista
  3. Mittaa ensin vyyhdin pituus ja laske sitten lankojen lukumäärä (näyttäisi olevan paljonpaljon kun on noin ohutta) ja kertolaskullahan sitten pääset lopputulokseen ;) näin kätalla opetettiin kun piti itsekehrätyille tex-lukuja laskea. Minä en uskaltaisi vyyhtejä koneessa pestä mutta käsin kylläkin varovasti puristelemalla vaikkapa sitten tuossa Annelin ehdottamassa soodavedessä että hajut neutralisoituu... Kaunista pellava-neulos-huivia odotellen...

    VastaaPoista
  4. Minä taasen puolustan etikkahuuhtelua langoille. Etikkahuuhteluahan minä(kin) käytän kaikkiin neuleisiin ja myös huuhteluaineena pesukoneessa, sillä kun saa kaikki pesuainehajut (myös hajuttomat pesuaineet jättää kemikaalin hajun pyykkeihin) ja muutoin toimii huuhteluaineena erinomaisesti. Etikkahuuhtelu myös vähentää pellavan pölyämistä neuloessa. Jos vyyhdit tuntuu muuten likaisilta, niin sido muutamasta kohdasta ja pese.

    VastaaPoista
  5. Kaunis verho tulossa, mutta valitettacasti en ainkaan näin lyhellä miettimisellä keksinyt, miten jatkaist tuota. Mutta tulevia neliövirkkuita varten vinkki, miten ainakin minä saan työstä paremmin neliönmuotoisen. Se on patenttipylväs, joka tehdään seuraavasti: aloita kuten tavallinen pylväs, siis langankierto koukulle ja koukku allaolevasta silmukasta läpi. Vedä lanka työn oikealle puolelle, mutte ei siitä langankierrosta läpi. Koukulla on nyt siis kolme langankiertoa. Jatka nyt vetämällä lanka ensin kahden silmukan läpi jka seuraava taas kahden silmukan läpi. Ja siinä se on patenttipylväs, joka on hoeman korkeampi kuin tavallinen pylväs, mutta matalampi kuin pitkäpylväs. Toivottavasti osasin kertoa asian selkeästi. Jos ohjeeni ei aukene, niin LEA-virkkauslehdistä tämä sama ohje löytyy hiukan eri sanoin vain.

    Ja vielä sananen tunkkaisen hajun pois saamisesta langasta. Itsellä on kokemusta vain villa-, puuvilla- ja villasekoitelangoista. Olen sitonut vyyhdit ensin neljällä viidellä langalla, etteivät sotkennu, ja pessyt ne sitten hellävaroen käsin ja puristellut huolella enimmät vedet pois. Mitään huuhteluainetta en muista käyttäneeni. Aina ei pesu riitä hajun poistamiseen, mutta olen sitten tuuletellut lankoja ulkona piii-itkään. Varsinkin pakkasilma raikastaa mukavasti. Ja kyllä hajut ovat lähteneet, mutta aikaakin on voinut mennä.

    VastaaPoista
  6. Pesua minäkin suosittelen pellavalangalle ja etikkaa voi laittaa joukkoon.

    VastaaPoista
  7. Kiitos kaikille hyvistä vinkeistä!

    Tuota etikkapesua olin langalle ajatellutkin. Uskaltaisikohan pestä ensin hiukkasella nestemäistä pesuainetta ennen etikkahuuhtelua? Toki tiesän, että pellava itsessään kestää jos jonkinlaista menoa, mutta pelkään että sotken nuo vyyhdit. Useammasta kohtaa kiinni vaan...

    Virkkausideoitakin tuli hyviä! Erityisesti Matleenan patenttipylväs kiehtoo. Taidankin harjoitella noita patenttipylväitä ja tehdä niistä uuden, isomman koetilkun. Ja jos sitten kuitenkin innostuisi virkkaamaan koko verhon uudestaan...

    VastaaPoista
  8. Mä virkkaisin selä ylä- että alareunaan jonkun sopivan reunakuvion. saisitko soviteltua vaikka pienemmillä kirjaimilla tuon sama satirs sanan reunoille?

    Jään odottelemaan ratkaisuasi :-)

    VastaaPoista
  9. Mitä jos virkkaisit vaan muutamat reikärivit ylä-ja alareunaan? Hienot kirjaimet kyllä!

    VastaaPoista
  10. Minäkin Emman tavoin ajattelin ehdottaa vain sellaista reikärivistöä molempiin päihin.

    VastaaPoista
  11. Jostain törmäsin ekan kerran tänne blogiin:)
    Pellavalangat kestävät tosi kuumaakin vettä. Kannattaa höllästi sitoa monesta kohtaa kiinni haltialangalla.
    Pitsiä niistä voisi myöskin virkata.

    VastaaPoista