Sivut

keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Kesän makuja talteen



Mustikkamuffinssit 

2 munaa
1 ½ dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjautetta
½ dl juoksevaa Oivariinia tai 50 g sulatettua margariinia
200 g vaniljarahkaa
200 g tuoreita mustikoita

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos muna-sokerivaahtoon vuorotellen rasvan kanssa. Lisää taikinaan vaniljarahka ja mustikat. Lusikoi taikina muffinssivuokiin. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Suojaa foliolla, kun pinta on saanut hieman väriä.

Tämän reseptin jujuna on taikinassa käytetty maustettu rahka. Olen kokeillut ohjetta vaniljarahkalla ja valkosulkaa-limerahkalla, ja molemmilla kerroilla tuli aivan hurjan hyviä muffinsseja. Alkuperäinen ohje on Kinuskikissan Mansikkamuffinssit.





Etikkakurkut

5kg avomaan kurkkuja
6dl väkiviinaetikkaa
400g sokeria
3l vettä
1 pss kurkunsäilötettä
tillinvarsia ja -kukintoja
mustaherukan lehtiä
tammen lehtiä
valkosipulia


Huuhdo ja viipaloi tai lohko kurkut. Pienet kurkut voidaan säilöä kokonaisina. Lado kurkut tölkkeihin vuorotellen tillin kanssa. Lisää kuhunkin purkkiin myös 1-2 mustaherukan lehteä ja muutama tammen lehti, sekä hienonnettua valkosipulia oman maun mukaan. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää etikka ja kurkun säilöte. Jäähdytä liemi ja kaada tölkkeihin niin, että kurkut peittyvät täysin. Pane päällimmäiseksi tilliä ja mustaherukan- ja/tai tammen lehtiä niin että kurkut pysyvät koko ajan liemen alla. Siirrä tölkit viileään paikkaan säilytykseen noin vuorokausi säilömisestä. Noin kolmen viikon kuluttua kurkut ovat valmiit tarjottaviksi.

Avomaankurkkujen paras satokausi on käynnissä, ja tällä reseptillä olen säilönyt kurkkuja jo pariin otteeseen. Maustevinkkejä olen saanut äidiltäni ja mummoltani.



Piimäpiirakka

4 kuppia piimää
4 kuppia sokeria
2 kuppia voita sulatettuna
6 kuppia vehnäjauhoja
2 tl soodaa
päälle n. litra mustikoita, mansikoita, vadelmia, raparperejä tai vaikka omenaviipaleita

Sekoita ainekset keskenään ja ripottele päälle marjat. Paista 200*C n. 30min.

Tällaisen helpon ja herkullisen piirakkareseptin sain äidiltäni. Ohje on hirmuisen helppo, joten leipominen onnistuu hyvin lastenkin kanssa. Tässä kuppina käytin n. 1,5dl:n vetoista kahvikuppia. Näin tuli iso pellillinen muhkeaa piirakkaa. Pienemmälle uunille tai ohuempaan piirakkaan voi kupin tilalla käyttää 1dl:n mittaa. Toisella valmistuskerralla piimä loppui kesken, jolloin korvasin osan piimästä vaniljajugurtilla. Hyvää tuli!





Pinaatit ryöppäsin ja pakastin jo muutama viikko sitten, mutta laitanpa tähän vielä ylös Marttaliiton sivuilta löytyvän linkin, josta nappasin ryöppäysohjeita.


Toissapäivänä käveltiin mummon ja äidin kanssa suolla, ja tuomisina oli pari litraa lakkoja ja melkein puolitoista sankollista mustikoita. Eilen harjoittelin sitten hillojen tekemistä. Lakkahillon ohje täältä ja kuningatarhillon ohje täältä.

5 kommenttia:

  1. Oi mitä herkkuja, olette olleet ahkeria! Ihana varmasti talvella herkutella ja muistella kesää... oma saldoni on peräti kaksi litraa mustikoita... Muffinsien ohjetta täytyykin kokeilla, rahkataikina kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Onkos Sinulla myös sellainen Muumi-mamman kellari johon voit säilöä kaikki ihanat kesän maut talteen :) Säilöminen on kivaa, toivottavasti minäkin ehdin saada jotain kesän makuja purkkiin hilloina ja muina säilykkeinä.

    VastaaPoista
  3. Sinä oot kyllä supernainen =D
    Kaikkee ehdit tekemään. Ja millaisen sadon oletkaan saanut. Kade =D
    Saanko kysyä, että mihin käytät pinaattia? Teetkö itse pinaattikeitot ja -letut?

    VastaaPoista
  4. liinu: muffinssiohjetta suosittelen lämpimästi, tuli tosi herkullisia

    Katjuksa: onhan meillä maakellari, siitähän se säilömisinnostus oikeastaan lähti, kun viime talvena (eka talvi tässä uudessa kodissa) siellä ei ollut säilössä kuin pottuja ja pari hassua mehupulloa. Nyt löytyy kellarin hyllyille säilöttävää enemmälti!

    Hellu: meidän muksut tykkää kovasti pinaattiletuista ja -keitosta, joten tarkoitus olisi tehdä noista sellaisia. Olen kuullut, että itsetehdyt letut ja keitot on monta kertaa parempia kuin kaupan valmiseinekset. Vielä en ole kuitenkaan saanut aikaiseksi kokeilla.

    VastaaPoista
  5. Voi sua kun oot ehtinyt vaikka ja mitä!!! Mulla jotenkin kummasti on tänä kesänä kasvimaalla rewhottaneet enemmän rikkaruohot kuin ne mitä sinne on kylvetty. Tuo yks pikkutyyppi on kyllä vieny tehokkaasti kaiken ajan :)

    VastaaPoista