Sivut

torstai 4. helmikuuta 2010

Opeusmateriaalia

Tein sukat.

Tarkoituksena oli 

A) opetella Wendy D. Johnsonin Socks from the toe up -kirjasta (kyllä, haksahdin ostamaan ko. kirjan :) ) Gusset heel -kantapää, jonka mallia on kovasti blogimaailmassa kehuttu
B) tehdä ihan pikkuset sukat vaan
C) opetella joku kiva päättelytekniikka samaisesta Wendyn kirjasta
D) neuloa itselleni kivasti istuvat sukat.

No. Kaksi viimeistä kohtaa toteutuivat kyllä. Mutta ensinnäkään näistä ei kyllä löydy Gusset heeliä sen kummemmin kuin muutakaan Wendyn kantapäätä, vaan lopulta, monen purkamisen jälkeen päädyin neulomaan kantapäästä ihan oman version. Toisekseen näistä tuli  p i k k a s e n  pidemmät, kuin alunperin oli suunnitelmissa...

 




Lopputuloksena oli siis kärjestä ailoitetut sukat, joihin muotoilin mahdollisimman perinteisen mallisen kantapäätä (ilman vahvennuksia kylläkin). Kiilakavennuk Kiilalevennykset tein ihan omia jalan mittoja mukaillen, ja sen mukaan muotoutui kantalapun koko. Nilkasta ylöspäin lisäilin sitten silmukoita oman paksun pohkeen mittojen mukaan.



Teräosassa silmukoita oli 4x11s ja kantapään jälkeen etupuikoilla oli 2x11s ja takapuikoilla 2x12s. Leveimmillään silmukoita taisi olla yhteensä 62. Puikot 3 ja lankana 7V.




Oli ihan valaiseva kokemus myös tajuta, että perinteisen mallisen kantapään voi vallan hyvin tehdä myös kärjestä aloitettuihin sukkiin :).

Päättelytekniikkana käytin Wendyn Tubular bind off -nimistä tekniikkaa, jossa tosin siinäkin oikaisin hieman. Lopputuloksena oli napakka ja nätti päättely, joka auttaa tällaista pitkää ja painavaa sukkaa pysymään hyvin paikallaan.

Taitavat olla ekat sukat jotka istuvat kauttaaltaan kuin valettu. Tykkään kovin! Ja näiden sukkien myötä täällä on sitten caprihousukausi aloitettu ;D

8 kommenttia:

  1. Tosi kauniit! irmu ihanasti vaihtuu väri ja kuvio! Aina on kiva oppia uutta, tai ainakin yrittää. ;) Hyvä että tuli istuvat. Kauniit kuvat!

    VastaaPoista
  2. Hienot! Ja väliäkö sillä, meneekö ihan kirjan ohjeen mukaan, pääasia, että tuli hyvät!

    Minäkin olen harkinnut tuon kirjan ostamista - kannattiko haksahtaa?

    VastaaPoista
  3. Riikka: Kiitos :). Käytin näissä neljää lankaa, joista yksi olai väriä vaihtavaa. Pitkälti sen ansiosta sukkiin tul kivasti pirtsakkuutta.

    -maria-: Kiitos vaan, ja näinhän se on - pääasia että lopputulos on hyvä :). Minun tyylini onkin modata ohjeita, lienenkö tehnyt yhtään sellaista neuletta täysin jonkun ohjeen mukaan...

    Kyllä haksahtaminen kirjan ostoon kannatti siinä mielessä, että kirjasta löytyy kyllä opastusta varsin monipuolisesti. Sekä kärjelle, kantapäälle että varren päättelylle on neuvottu useita eri vaihtoehtoja kullekin. Kirjassa neuvotaan myös perinteisen tyylin lisäksi sukan neulominen kahdella tai yhdellä pyöröllä.

    Lisäksi kirjasta löytyy parisenkymmentä sukkaohjetta, jotka kaikki luonnollisesti kärjestä alkaen neulottu, ja näissä sitten hyödynnety noita alussa opastettuja tekniikoita. Sukkaohjeissa on hyvät ja selkeät värikuvat, ja ohjeet muutenkin ainakin päällisin puolin luettuna vaikuttavat ihan selkeiltä. Löytyy pitsi- ja pintaneulesukkia.

    Ehkä huonoin puoli kirjassa oli piirroskuvat alkuosan neuletekniikoiden yhteydessä. Ainakin minusta oli vaikea hahmottaa piirretystä kuvasta kavennuksia ja lisäyksiä, valokuvat työvaiheista olisivat ainakin minun mielestäni olleet ehkä selkeämmät.

    VastaaPoista
  4. Kauniit sukat! Ja mikä parasta, istuvat hyvin, kun on tehty oman jalan mukaan! :) Minä olen muuten Marian kanssa samaa mieltä, ettei sen ohjeen noudattamisen niin väliä ole, kunhan lopputulos on tekijän mielestä hyvä.

    VastaaPoista
  5. Minä olen aina käjestä tehtyihin sukkiin neulonut tuon perinteisen kantapään ja olen ollut tyyttyväinen istuvuuteen (ja siihen, että se on niin yksinkertainen ja mukava tehdä!)

    VastaaPoista
  6. No nytkö ne on valmiit...Kylläpä niistä tuli kauniit! :D
    Kelpaa tepsutella.
    Värit on niin upeat! Tulee hyvälle mielelle kun sukkia katselee :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos kirja-arviosta! Taidan tilata, erityisen tärkeä oli tieto, että siinä on tosiaankin monta eri tapaa kärjille/kantapäille/päättelyille. Muistan kuulleeni jostain toisesta toe up-kirjasta, jossa oli käytännössä esitelty vain yksi tapa ja sitä samaa tapaa oli sitten kaikissa malleissa käytetty. Tämä kuulostaa paljon paremmalta!

    VastaaPoista