Pienenä en koskaan meinannut muistaa tarkoitetaanko petäjä -ilmaisulla mäntyä vai kuusta. Sama juttu näreen kanssa. Sittemmin opin muistamaan hokeman "honka-mänty-petäjä", jotka siis kaikki tarkoittavat samaa asiaa. Meidän murrealueella honka tarkoittaa isoa mäntyä, näre puolestaan kitukasvuista tai pientä kuusta. Mutta miten lie tuon petäjän kanssa, tarkoittaakohan se nimenomaan jonkun kokoista mäntyä?
Näitä pohdin kun suunnistin metsän laitaan kuvaamaan näitä Petäjä -sukkia. Petäjän oksalle halusin ne roikkumaan, mutta pitäisikö etsiä isokoista vai pienikokoista puuta? Loppujen lopuksi tyydyin kuvaamaan sukat ihan tuollaisten pienten mäntyjen oksalla, kun ei meidän metsästa taida edes löytyä oikein kunnonkokoista honkaa...
Mutta sukista siis. Tein nämä Petäjä -sukat ukilleni 85 -vuotis synttärilahjaksi. Melko kunnioitettava ikä tuo 85, saman ikäinen petäjä olisi sekin jo mekoisen kokoinen puu!
Ohjeesta poiketen neuloin sukat varpaasta varteen, sillä lankaa oli rajoitetusti. Lopulta päädyin tekemään vielä kantapäät saman sävyn eri värierästä, jotta sain varteen haluamani verran pituutta. Kantapäiden hienoinen väriero näkyy seuraavasta kuvasta aika hyvin:
Lanka: 7 veljestä Nalle
Kulutus: 221 g
Puikot: 3
Ravelryssä: Petäjä-sukat
Koko: n. 45
Muuta: Oli tarkoitus laittaa muistiin, kuinka monta silmukkaa kannattaa neuloa miesten isoihin sukkiin Nalle -vahvuistesta langasta, mutta unohdin. Enkä tietysti enää muista ja sukat ovat jo lahjoitettu eteenpäin. Mallissa on 6 jaollinen kuvio, olisko niitä silmukoita tullut sitten yhteensä 60 tai 66?
Metsästä löytyi petäjien lisäksi myös kosolti marjoja. Mustikoitakin vielä oli, tosin niiden maku oli jo vähän vetistynyt. Puolukat ovat sen sijaan parhaimmillaan!
Päätin osallistua myös tänä vuonna Sukkasadon keräämiseen. Keräilen satoa Perunalaariin. Nämä sukat eivät vielä satoa kartuta, sillä ne on neulottu elokuun puolella. Parit sukat olen kyllä ehtinyt ottaa puikoille jo nyt syyskuunkin puolella, joten jospa satoa olisi tuonne Perunalaarin puolellekin sitten jossain vaiheessa luvassa :).
Komeat Petäjät!
VastaaPoistaKomiat sukat ja ihania syyskuvia. :)
VastaaPoistaMännystä käytettyjä nimityksiä suomen kielessä ovat länsimurteissa käytetty honka ja itämurteissa käytetty petäjä, jotka tarkoittavat suureksi kasvanutta mäntyä. Eli isoja molemmat :D Hienot on sun kutomat Petäjät!
VastaaPoistaKomeat petäjät! Ja petäjä on ehdottomasti iso mänty ainakin Karjalassa, kuten edellinen kommentoija kertoikin :)
VastaaPoista