Sivut

torstai 26. helmikuuta 2015

Hauskat ja superhelpot tossukat (ohje)


Minä olen tossu- ja villasukkaihminen henkeen ja vereen. Kuljen sukissa tai tossuissa 24/7/365.

Tähän tossumalliin törmäsin ensimmäistä kertaa pari kuukautta sitten kyläillessäni ystäväni luona. Olin unohtanut omat villasukat kotiin, ja varpaita sitten paleli (kuten aina). Ystäväni lainasi minulle tossujansa, jotka oli juuri tällä mallilla tehty. 

Kummallista kyllä, en ollut koskaan aiemmin nähnyt tällaisia tossuja, vaikka mitä ilmeisimmin kyseessä on vanha ja perinteinen tossumalli.

Törmäsin uudelleen tähän samaan malliin Facebookin Neulonta -ryhmässä, jossa joku oli linkittänyt tossuista kuvan. Sain myös ohjeesta suomennoksen, joten innostuinpa sitten heti kokeilemaan.


  Malli: Tossukat
Lanka: 7 veljestä
Puikot: 3,5 ja 4
Kulutus: 113 g
Muuta: JyJu#10Tein kahdet tossut. Toiset valmistuivat pari vuotta marinoituneesta 7veikkaraitalangasta ja päässevät sitten ihan arkikäyttöön. Merinovillajämistä neulotut pehmoiset tossut pääsevät puolestaan unisukikseni.

   
Malli: Tossukat
Lanka: DROPS Baby Merino ja Teetee Helmi
Puikot: 3,5 ja 4
Kulutus: 99 g
Muuta: JyJu#11


Tällä ohjeella syntyy hauskat tossukat helposti ja nopeasti. Kivaa näissä tossuissa on se, että nämä käyvät monenkokoiseen jalkaan, kun varsinaista kantapään paikkaa ei ole. Tossut ovat mukavan tuntuiset ja napakat jaloissa. Näihin on kätevä käyttää myös jämälankoja. Kirjoittelen tähän ohjeen ylös, jos joku toinenkin haluaa tällaiset tehdä. Jos joku sattuisi tietämään tämän tossumallin nimen tai alkuperäisen ohjeen kirjoittajan, tai löytyykö tämä esim. Ravelrysta, niin huikatkaapa kommentteihin!


Käytin 2n2o-joustinneuleessa puikkokokoa 3,5 ja ainaoikein neuleessa kokoa 4. Merinovillasukat neuloin kaksinkertaisella langalla (Dropsin Baby Merino ja Teetee Helmi), ja niistä tuli hiukan tiiviimmät kuin 7veljestä yksinkertaisella neulotut tossut. 


Ohje:

Tossut neulotaan tasona. Luo 36s (tai sopivaksi katsomasi määrä) silmukoita pienemmillä puikoilla. Neulo 2n2o -joustinta 6-8 kerrosta (alkuperäisessä ohjeessa neulottiin 1n1o -joustinta).

Lisää seuraavaksi silmukoita niin, että niitä tulee kaksinkertainen määrä. Itse lisäsin silmukoita siten, että poimin uuden silmukan jokaisen silmukan välissä olevasta lankalenkistä. 

Vaihda työhön paksummat puikot ja neulo näillä silmukoilla ainaoikein neuletta 30 kerrosta, tai kunnes ympärysmitta alkaa vaikuttaa sopivalta. 

Kavenna puolet silmukoista pois neulomalla aina kaksi silmukkaa oikein yhteen. Neulo taas näillä jäljelle jääneillä 36 silmukalla 2n20 joustinta 6-8 kerrosta. 

Päättele silmukat, mutta älä katkaise lankaa.

Virkkaa yhteen piilosilmukoilla joustinneuleen reuna sekä toinen ainaoikein neulereuna. Päättele langanpäät.5 kommenttia:

  1. Hauskan näköiset tossut, täytynee kokeilla itsekin näitä. :)

    VastaaPoista
  2. Nämä ovat vähän samanlaiset kuin nyöritetyt polvisukat, ohjeen olen joskus laittanut kirjanmerkkeihin et vois kokeilla tehdä ja olenkin ihan unohtanut.

    http://nemirannurkkaus.blogspot.fi/2014/08/nyoritetyt-polvisukat.html?m=1

    Käyppä kattoos tuosta linkistä.

    VastaaPoista