Sivut

torstai 4. joulukuuta 2014

Synttärileivonnaisia



Viime viikonloppuna meillä juhlittiin pienen miehen suurta päivää - kuopuksemme ensimmäisiä synttäreitä. Tarjolla oli perinteisen täytekakun (jonka isosiskot halusivat koristella) lisäksi mm. tuorejuustokakkua, lohipiirakkaa, rieskarullia sekä cookie popseja.




Cookie popsit tuntuivat olevan erityisesti lapsivieraiden suosiossa. Cookie popseja voi tehdä usealla eri tavalla. Raaka-aineeksi käy niin omatekemät kuin kaupankin keksit. Tällöin leivonnaisesta käytetään nimitystä cookie pops tai keksitikkari. Yhtä hyvin raaka-aineena voisi käyttää myös kakkupohjaa, jolloin tuote nimettäisiin cake popsiksi tai kakkutikkariksi.

Tein cookie popseja nyt kolmatta kertaa. Ajattelin kirjata ylös muutamia vinkkejä, joiden avulla tikkareiden teko on helpompaa. Näihin tikkareihin on käytetty jouluisia makuja pipareiden ja kanelin muodossa. Kuorrutin uolet tikkareista valkosuklaalla ja mustikkajauheella, toiset puolet kuorrutin maitosuklaalla ja hasselpähkinärouheella.


Cookie popsit jouluisella boostilla

n. 20kpl

1/2 pkt Dominokeksejä
80g pipareita (itsetehtyjä tai kaupasta)
50g vaniljatuorejuustoa
50g tummaa suklaata
halutessaan lisäksi mausteita oman maun mukaan, esim. kanelia

Kuorruttamiseen:

1 levy suklaata
hasselpähkinärouhetta  ja mustikkajauhetta. Myös nomparellit käyvät mainiosti

Murskaa keksit. Paloittele suklaa pieniksi palasiksi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Pyörittele massasta pieniä palloja. Anna pallojen viilentyä hetki jääkaapissa. Kasta tikun pää sulaan suklaaseen, työnnä tikku palloon. Kuorruta tikkarit suklaalla ja pähkinärouheella /nomparelleilla /mustikkajauheella.



Vinkkejä:

- dominokeksit on helpompi ja nopeampi murskata ilman täytettä. Lisää täyte keksiseokseen murustamisen jälkeen.

- tuorejuustoa kannattaa lisätä joukkoon vähitellen. Tuorejuustoa on sopiva määrä, kun taikinasta on helppo pyöritellä palloja ja pallot pysyvät hyvin koossa

- helpoiten saat tasakokoisia palleroita muovaamalla aluksi taikinasta samanpaksuisia pötköjä ja leikkaamalla ne sitten veitsellä samanpaksuisiksi palasiksi

- pieni on kaunista. Valmiit popsit ovat makeita, joten pallon ei tarvitse olla iso. Suklaakuorrutus tuo palloon yllättävän paljon lisää paksuutta.

- Suklaakuorrutus onnistuu helpoiten, jos pakastat ensin kuorrutusta vailla olevat tikkarit tikkuineen päivineen. Suklaa jähmettyy jäisen tikkarin pinnalle nopeammin, eikä ehdi valua tikkarin pinnalta. 

- Valmiit tikkarit voi tökkiä pystyyn hienolla sokerilla täytettyyn astiaan.



Myös Kinuskinen tuorejuustokakku onnistui hyvin. Tutustuin tämän kakun hienostuneeseen makuun eräissä illanistujaisissa. Sittemmin olen muokannut resesptiä hiukan lisäämällä mukaan kahvin aromia. Kakun makuun saa myös lisää syvyyttä, jos keittää kinuskikastikkeen itse.


Mokkainen kinuskituorejuustokakku

Näillä määrillä tulee ohuehko kakku 28cm irtopohjavuokaan.

1/2 pkt kaurakeksejä 
1/3 pkt digestivekeksejä
50g pehmeää rasvaa
1,5dl kermaa
1,5dl ranskankermaa
2dl kinuskikastiketta (itsetehtyä tai kaupan valmiskastiketta)
3 liivatelehteä
0.5dl vahvaa kahvia
kuorrutukseksi 1 Daim -patukka

Jos teet kinuskikastikkeen itse, tee se ensin ja jäähdytä. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Murusta keksit hienoksi ja sekoita yhteen rasvan kanssa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen jäähtynyt kinuskikastike ja ranskankerma. Lämmitä kahvi pienessä kattilassa kiehuvaksi ja liota vedessä pehmenneet liivatteet siihen. Anna jäähtyä hieman. Kaada kahviliivate kinuskivaahtoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Kaada seos keksipohjan päälle ja laita kylmään hyytymään. Anna hyytyä useamman tunnin ajan. Lisää Daim-murusia koriteeksi ennen tarjoilua.


Lopuksi on vielä on pakko kehua Kinuskikissan Peruna-lohipiirakkaa. Vaikka täytteen tekeminen veikin aika paljon aikaa, oli lopputulos hirmuisen herkullista. Perunasose pursotuksilla piirakasta sai myös juhlallisen näköisen. Suosittelen lämpimästi!



1 kommentti:

  1. Herkullisen näköisiä kaikki! Noita popseja pitäisikin joskus kokeilla, voisi ehkä onnistua jopa minun leivontainnollani :-D En ole siis koskaan ollut kovin innokas leipomaan itse, vähän huono ominaisuus kun on noita synttäreitä meillä aika monet vuodessa :-D

    VastaaPoista