Sivut

maanantai 31. heinäkuuta 2017

Ensimmäiset kasvivärjäyskokeilut

Minähän olen tunnetusti ihminen, joka ennostuu helposti uusista asioista. Tällä kertaa innostuin kasvivärjäyksestä! Yleisesti en oikein pidä murretuista sävyistä. Kasvivärjäyksestä lopputuloksena tyypillisimmin tulevat lämpimät vihreät, kellertävät ja ruskeat eivät oikein kuulu lempiväreihini. Tästä syystä kasvivärjäys ei oikeastaan ole minua juurikaan aiemmin kiinnostanut. Mutta sitten näin Nonnu Neulojan upeat turkoosin sävyt, jotka hän oli saanut aikaan lupiineista. Ja muutahan ei sitten tarvittu. Samoin tein huomasin olevani tilaamassa netistä alunaa puretusaineeksi, sekä opiskelemassa kasvivärjäyksen kiemuroita. Pihallamme kasvaa juuri sopivasti violetteja lupiineja, ja niinhän innostuin keittelemään niistä lientä langan värjäystä varten.


Tässäpä ylpeänä esittelen kahden värjäyskertani tulokset :)Ensimmäisessä liemessä oli pelkkiä violetteja lupiinin lukkia ja langat oli esipuretettu alunalla. Pidin lämpötilan koko värjäyksen ajan alhaisena, noin 60 asteessa. Kaikki vyyhdit on Dropsin Fabelia. Neljä vasemman puoleisinta vyyhtiä oli liemessä ensin, kaksi näistä oli harmaita ja kaksi luonnon valkoista. Väriä tuli kuitenkin niin voimakkaasti, ettei vyyhdistä juurikaan erota kumpi oli harmaata ja kumpi valkoista.


Ensimmäisestä jälkiväristä sain kaunista, hiukan vaaleampaa turkoosia. Oikeanpuoleisen vyyhdin nakkasin vielä toiseen jälkiväriin.  Vääntelin vyyhdin solmuille ja dippailin sitä liemessä epätasaisesti sain mielestäni tosi kivan, laikukkaan lopputuloksen.


Ensimmäisen värjäyskerran onnistuttua päätin kokeilla värjäystä lisää. Tällä kertaa laitoin liemeen lupiineja varsineen päivineen ja nostin lämpötilaa lähes 90 asteeseen. Niinpä värjäystulos olikin selkeästi vihreää. Vasemmanpuoleiset vyyhdit syntyivät ensimmäisestä liemestä. Jälkivärjäykseen heitin pari teelusikallista ruokasoodaa, jonka avulla sain aikaiseksi ärtsympää vihreää.


Sitten kokeilin vielä, saisinko aikaiseksi punaista pelargonian kukista. Liemi oli hehkuvan punaista, mutta valitettavasti väri ei oikein tarttunut lankoihin. Varsinkin jälkiliemen väri on niin hailua, että taidan värjätä sen joskus jollain uudelleen.


Jokatapauksessa olen oikein tyytyväinen ensimmäisiin kasvivärjäyskokeiluihini! Luulenpa että syksyllä täytyy vielä pistää padat porisemaan uudelleenkin.

6 kommenttia:

 1. Sinä sitten värjäsit useamman kerralla ;D Minäkin värjäsin eilen ensimmäistä kertaa, mutta vain yhden vyyhdin. Tuo ärtsyn vihreä on ihana, ei uskoisi kasvivärjätyksi. Ja totta kai siniset on upeita!

  VastaaPoista
 2. Upeita värejä, varsinkin siniset! Mie oon saanut lupiinista vain kylmiä vihreitä sävyjä.

  VastaaPoista
 3. Aivan upeat värit! Kyllä noista kelpaa tehdä vaikka mitä :)

  VastaaPoista
 4. Ai vitsit että itseäkin innostais kokeilla! Tuo ärtsyn vihreä on tosi hienon väristä.

  VastaaPoista