Sivut

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Raparperihysteriaa

Meillä on iso raparperipuska, joka tuottaa satoa enemmän kuin ehdimme nauttia.

Tänä vuonna olen tehnyt samoja perinteisiä herkkuja mitä aiemminkin, eli kiisseliä ja raparperipiirakkaa.


Piirakkaohjeista lempparein on piimäpiirakka. Ohje on tosi helppo, nopea, ja lopputulos on kuohkeaa ja  herkullista. Tällä kertaa korvasin osan vehnäjauhoista grahamjauhoilla, ja tuli tosi hyvää!

Piimäpiirakka 

4 dl piimää
4 dl sokeria
2 dl sulatettua voita
6-7 dl vehnäjauhoja (tai muita jauhoja maun mukaan)
2 tl soodaa
päälle raparpereja (voi laittaa myös omenoita, viinimarjoja, vadelmia, mustikoita...)

Sekoita pohjan ainekset keskenään. Kaada pellille. Laita päälle raparperit ja ripaus sokeria. Paista 200 asteessa 20-30 min

Ohjeella saa pellillisen piirakkaa. Jos teet piirakkavuoalla, puolita määrät. 

Harmi etten ehtinyt napata valmiista tuotoksesta kuvaa, katosi niin äkkiä parempiin suihin ;).


Tänä vuonna kokeilin tehdä myös ensimmäistä kertaa raparperisiirappia. Kokeilin siirappia sodastreamilla tehdyn vichyn kaveriksi, ja tulipas muuten mahtavan hyvää janojuomaa. 


Netistä löytyy useita ohjeita siirapin valmistukselle, tässä oma versioni aiheesta:

Raparperisiirappi

2,5 l paloiteltuja, kuorimattomia raparperejä
0,5 - 1 l vettä
1 l sokeria
yhden sitruunan mehu
 
Kaada paloitellut raparperit kattilaan. Lisää vesi. Kannattaa käyttää vettä mahdollisimman vähän, jos haluat tujumpaa siirappia. Anna seoksen kiehua hiljalleen reilut 15 minuuttia. Siivilöi liemi toiseen kattilaan. Lisää liemeen sokeri ja jatka keittämistä. Ilmeisesti tätä lientä voi keittää kokoon pidemmänkin aikaa, jos taas haluaa tujumpaa siirappia. Purista lopuksi joukkoon sitruunamehu.

Siirappia voi käyttää leivonnaisten maustamiseen, jäätelön kera, boolissa, jääteessä, tai vichyn tai spriten kaverina. Valmis siirappi säilyy jääkaapissa viikkoja, itse ajattelin pakastaa makuelämyksiä tulevaa talvea varten.

Mars siis kaikki tyhjentämään omat raparperipuskat ja nappaamaan kesän maut talteen! :)

Ja vielä muistuttelen, että tämän viikon ajan ehtii vielä osallistua blogini arvontaan :) .

3 kommenttia:

  1. Kiitos herkun oloisen piimäpiirakan ohjeesta; kokeilen, kun raparperia on kasvanut lisää. Eka sato meni siirapiksi. :)

    VastaaPoista
  2. Me kokeiltiin just tällästä raparperiherkkua: Raparperi pilkotaan ja laitetaan kulhoon, päälle ripotellaan vaniljasokeria ja tavallista, sekotetaan. Raparperit laitetaan folionyytteihin ja sitte grilliin. Annetaan muhia siellä jonkin aikaa. Avataan nyytti ja laitetaan päälle vaniljajäätelöä. Hyvää!

    VastaaPoista